Wereld Peulvruchtendag

Wereld Peulvruchtendag

Vandaag, donderdag 10 februari 2022, is het Wereld Peulvruchtendag!
Sinds 2019 vieren we deze dag, dus vandaag staan er bij ons peulvruchten op het menu, en wel in de vorm van kikkererwten (gingen we sowieso vandaag eten).
Manlief maakt namelijk vandaag een heerlijke ovenschotel van aardappel, prei, tomaten en kikkererwten.

Terug naar de peulvruchten.
Peulvruchten zijn er in vele soorten: witte, bruine of zwarte bonen. Kievitsbonen/borlotti bonen, Limabonen, lupinebonen en sojabonen, en niet te vergeten de zwarte ogenbonen en de mungbonen.
Dan hebben we de gele en groene spliterwten, rode en groene kidneybonen, bruine, groene, rode en gele linzen, kapucijners en, samen met de rode linzen mijn persoonlijke favoriet: kikkererwten.
Ik ben vast nog wel een paar soorten vergeten, maar dit zijn wel de bekendste.
Sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, peultjes en doperwten zijn ook eigenlijk peulvruchten, maar ze vallen onder groente omdat ze qua gezondheidseffecten en voedingsstoffen daar meer bij passen.
Pinda’s zijn ook peulvruchten maar rekenen we onder noten omdat ze qua voedingsstoffen daar bij passen.
Gedroogde bonen en kikkererwten moeten voor het koken worden geweekt, linzen en spliterwten hoef je alleen af te spoelen en kun je dan direct koken.
Ik week en kook regelmatig een grote zak die ik dan in porties in de vriezer doe. Ook kun je ze in allerlei soorten voorgekookt in blik kopen, klaar voor gebruik.

Peulvruchten zijn een goede vleesvervanger omdat ze een goede plantaardige eiwitbron zijn. Ook bevatten ze veel B vitamines, ijzer, calcium en fosfor. Ze zijn rijk aan koolhydraten, maar dan wel de langzame koolhydraten die dus langzaam worden opgenomen en voor verzadiging zorgt, en ze bevatten veel vezels.
Ook helpen peulvruchten om het LDL-cholesterol te verlagen.
Door je peulvruchten met volkoren granen te combineren vullen de eiwitten elkaar aan. Dus combinaties als erwtensoep of linzensoep met roggebrood, bulgur met kikkererwten maken een maaltijd volwaardig.

Wekelijks zo’n 200 gram peulvruchten per persoon eten is een goede gewoonte.
Hoe je dat doet?

  • Maak een lekkere linzensoep of erwtensoep met veel groenten, en dus roggebrood of volkorenbrood. Klik hier voor mijn recept voor linzensoep.
  • Maak hummus van kikkererwten en smeer dat op je boterham i.p.v. boter, op een toastje of als dip met rauwkost. Klik hier voor mijn recept voor hummus.
  • Maak een eenpansgerecht of ovenschotel met veel groenten en kikkererwten of bonen naar keuze.
  • Voeg gekookte bonen, linzen of kikkererwten toe aan een salade. Klik hier voor mijn recept voor een linzensalade.
  • Maak een heerlijke Indiase dahl!
  • Pannenkoekjes van 100 gram kikkererwtenmeel en 200 ml water zijn erg lekker bij een Aziatische maaltijd. Pimp het beslag op met wat peper en knoflook, djinten en gerookte paprikapoeder of kerrie. Eet ze i.p.v. rijst, weer eens wat anders!
  • Kikkererwten, gestoofd in tomaat, ui en knoflook met wat paprikapoeder en djinten zijn een heerlijk bijgerecht bij een Indiase of een Oosterse maaltijd.

Hou jij van peulvruchten, ken je nog meer soorten, hoe eet je ze graag? Laat je het weten?

Geef een reactie