Groenten zijn grandioos!

Groenten zijn grandioos!

In veel recepten is groente maar een klein onderdeel van het gerecht. Vaak draait een maaltijd vooral om het vlees, een flinke hoeveelheid pasta, rijst en aardappelen en is groente maar een klein onderdeel van de maaltijd.
Dat vind ik altijd erg jammer, want groenten zijn smaakvol, geven een gerecht geur en kleur en je kunt er eindeloos mee variëren. Er zijn enorm veel soorten en je kunt ze koken, roerbakken, grillen en stomen, en een groot aantal ook gewoon rauw eten.

Groenten bevatten veel belangrijke voedingsstoffen zoals vitaminen, vezels en mineralen en weinig calorieën.
Daarom kun je er veel van eten zonder dat je er van aankomt.
De minimaal aanbevolen hoeveelheid per dag is 250 gram per persoon, maar omdat ik met de PuurGezond piramide werk houd ik de aanbevolen hoeveelheid van 300-400 gram per dag aan.
Dat lijkt misschien veel, zeker voor mensen die al moeite hebben met 250 gram, maar het hoeft natuurlijk niet in 1 maaltijd.

Als je bij je lunch een salade neemt, een soep waarin je groente hebt verwerkt of gewoon wat rauwkost tussendoor eet of op of bij je boterham dan zit je zo op 250 gram, ja zelfs die 300/400 gram!

  • Laat de helft van je bord bestaan uit groente en vul dat aan met een kwart deel rijst/pasta of andere granen of aardappel. Daarbij een hoeveelheid vlees of vis van 75-100 gram per persoon , dan heb je een goede portie.
  • Maak een snelle soep door ui, knoflook en courgette zacht te fruiten, aanvullen met bouillon, even doorkoken en pureren.
  • Vervang de helft van je aardappelen eens door knolselderij, pastinaak, koolraap of pompoen. Kook het mee met je aardappelen en maak er een puree van. Heel veel smaak, het vult goed en is toch lekker licht!
  • Doe een ui, paprika en champignons door je gebakken aardappelen en serveer er nog een ander groentegerecht of salade naast.
  • Maak eens een omelet met champignons of spinazie.

Uiteraard kun je met elke groente naar jouw keuze een soep maken en in een omelet kun je elke groente verwerken die je maar wil. Dit zijn slechts voorbeelden. Maak je groenten nog lekkerder door ze bijvoorbeeld te roerbakken in een beetje olijfolie of een klein klontje boter toe te voegen. Hierdoor worden de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K beter opgenomen en breng ze op smaak met wat kruiden. Paprika, aubergine en courgette worden extra lekker door ze te grillen.

Als je wilt kun je elke dag van de maand een andere groente eten, en dan hebben we nog lang niet alle soorten gehad. Alleen daarom zijn ze toch al grandioos?

Foto: Jcomp, www.freepik.com

Geef een reactie