Over bijen, honing en hooikoorts

Over buurtbijen, honing en hooikoorts

Het is alweer bijna 8 jaar geleden dat er, eind mei, opeens een zwerm bijen aan kwam vliegen en zich met z’n allen in onze heg nestelden.
Het was niet aan de tuinkant maar aan de straatkant, waar regelmatig mensen langs fietsen en lopen. Niet echt een ideale plek voor zulke dieren dus, maar leg dat maar eens uit aan een stel bijen. Daar ga je liever niet mee in discussie. Hoewel wij het wel een eer vonden dat de bijen onze heg hadden uitgekozen kon het natuurlijk niet zo blijven.

Nadat er contact met een imker was geweest besloten we nog even af te wachten. Hij had gezegd dat de bijen de plek waarschijnlijk als rustplaats gebruikten en wel weer verder zouden trekken. De volgende ochtend vloog de hele club inderdaad weer weg.

Toch vind ik het wel een bijzonder gebeuren, zo’n bijenvolk. En echte honing is qua smaak echt heel iets anders dan een potje van de supermarkt. Echte bijenhoning bevat pollen/stuifmeel en verschillende mineralen.

Of echte imkerhoning helpt tegen hooikoorts is niet wetenschappelijk bewezen, maar de smaak is echt bijzonder goed. (Wel het proberen waard!)

Sommige mensen beweren dat je hooikoorts kunt verlichten door het eten van lokale honing. Honing uit de regio bevat pollen die van nature voorkomen in je leefomgeving. Het eten van dit product kan je helpen je weerstand op te bouwen en allergische reacties op pollen doen verminderen. Dit is tot nu toe nog nooit wetenschappelijk bewezen, maar ik las positieve reacties van meerdere mensen die er baat bij hebben. Dus ik vind het wel het proberen waard! Een theelepel per dag is dan al genoeg. Meer is niet nodig, want anders krijg je natuurlijk weer veel te veel suiker tegelijk binnen. Ook is het belangrijk om de honing niet te verhitten in de thee of iets anders want boven de 42 graden gaan de enzymen kapot en de gezondheidseffecten verloren.

Ik ben dus blij dat er op nog geen kilometer afstand van ons huis een imker blijkt te zitten.
Of deze honing gaat helpen tegen onze hooikoorts is nog niet zeker, maar de smaak is echt heerlijk. Ook vind ik het altijd leuk om lokaal te kopen!
Wil je weten of er ook een imker bij jou in de buurt is?
Kijk op www.honingkaart.nl

 foto 2 en 3 Raymon Panneman

Geef een reactie