Simpel en snel bananenbrood/cake

Simpel en snel bananenbrood/cake

Bananenbrood, of is het nou cake? Je mag het zelf invullen.
Lekker voor tussendoor, maar past ook prima bij ontbijt of lunch.
Door het gebruik van extra rijpe bananen heeft dit baksel van zichzelf voldoende suiker om een zoete smaak te hebben.
Volkorenmeel en havermout bevatten veel vezels waardoor het meer verzadiging geeft. Ook laten ze de bloedsuikerspiegel minder snel stijgen dan wanneer je gewone witte bloem gebruikt.
Nog een voordeel van het eten van veel vezels is dat ze helpen om cholesterol uit te scheiden en onmisbaar zijn voor een soepele stoelgang.

Verwarm de oven voor 200 graden.
Vet een bakvorm goed in met boter of olie.
Dit beslag is voldoende voor een springvorm met een doorsnee van 18 cm, maar ook voor 12 muffins.
Neem 3 grote rijpe bananen (of 4 kleine) en snij of breek ze in stukjes.
Breek 4 eieren in een kom en mix dit met de banaan en een snufje zout tot een glad geheel. Voeg 4 eetlepels gedroogde kokos toe en als je hebt 1 theelepel amandel- of vanille extract.
Zonder kan ook prima, maar het geeft nog net wat extra smaak.
Weeg nu het meel af, voor de springvorm gebruikte ik 100 gram volkoren tarwemeel.
Wil je muffins maken dan is 75 gram meel ook voldoende.
Roer het meel rustig met een spatel door het ei/banaan mengsel.
Voeg 1 volle theelepel bakpoeder toe en een kneepje limoen- of citroensap.
Meng alles goed door met een spatel en verdeel het beslag over de vorm.
Als garnering kun je nog wat amandelen op het beslag leggen.
Zet de bakvorm in het midden van de oven.
Springvorm? baktijd ongeveer 45 minuten
Muffins? baktijd ongeveer 25-30 minuten

Controleer de gaarheid aan het einde van de baktijd door met een satéprikker in je baksel te prikken.Komt deze er droog uit? Dan is het gaar. Als er nog beslag aan de satéprikker kleeft dan zet je het nog even terug de oven in.
Laat minimaal een half uur afkoelen voordat je het uit de vorm haalt..
Eet binnen 4 dagen op, of vries een gedeelte in.

Variatie:
*De amandelen kun je prima vervangen voor andere noten of pitten, je kunt ze ook gewoon weglaten.

*Het volkorentarwemeel kun je ook vervangen voor volkoren speltmeel of havermout.

 

Geef een reactie