Rode linzensoep

Het is een heel gezonde gewoonte om wekelijks peulvruchten te eten omdat ze veel vezels bevatten en helpen om je LDL-cholesterol te verlagen, wat weer goed is voor de bloedvaten.
Ze zijn rijk aan eiwitten en koolhydraten, B vitamines en mineralen zoals ijzer, fosfor en calcium.

Door peulvruchten met granen te combineren, zoals bijvoorbeeld erwtensoep of linzensoep met volkorenbrood of roggebrood maak je van de peulvruchten een goede eiwitbron.
Als je alleen peulvruchten eet maak je er eerder een koolhydraatbron van.
Dit komt omdat granen veel van het aminozuur methionine bevat en peulvruchten veel van het aminozuur lysine.
Samen met cofactor vitamine C vormen deze 2 aminozuren carnitine.
Dit aminozuur komt normaal gesproken alleen voor in dierlijke producten en zorgt voor energie.
Daarom geef ik nu met alle plezier een heerlijk en gemakkelijker recept van linzensoep.
Je kunt er natuurlijk vlees zoals worst en spek door doen als je absoluut vlees wil eten, maar peulvruchten zijn op zich een prima vleesvervanger.
Je kunt gewone standaard soepgroente gebruiken als wortel en prei maar het is ook lekker om bleekselderij of knolselderij te gebruiken of bijvoorbeeld courgette en paprika.

Ingrediënten voor 2 personen

250 gram rode linzen, afgespoeld in een zeef
400 gram gesneden (soep)groente
1 ui, gehakt

2 tenen knoflook, gehakt
1 liter water (voorgekookt)
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
olijfolie
vissaus
verse peterselie
kwart citroen
0,5 eetlepel kerrie
0,5 eetlepel gemalen komijnzaad (djinten)
theelepel milde gerookte paprikapoeder
zwarte peper
groentebouillonblokje

Verwarm een scheutje olijfolie in een kookpan en voeg dan de gesneden groente toe. Bak dit een minuut of vijf, doe dan de rode linzen in de pan en roer goed door. Vervolgens het water, bouillonblokje en gepelde tomaten toevoegen. Laat dit even koken en voeg dan de kruiden toe: kerrie, djinten, paprikapoeder, zwarte peper. Deksel op de pan en een half uur laten pruttelen. Breng het verder op smaak met een scheutje vissaus, het sap van de citroen en eventueel ng wat extra van de kruiden. Als laatste kun je nog wat verse peterselie aan de soep toevoegen.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *