hummus (kikkererwtenspread)

Een klein blikje kikkererwten, of zelfgekookte kikkererwten, ongeveer 150 gram.
Een eetlepel tahin (sesampasta) of een lepel pindakaas
Een teentje knoflook
Een theelepel djinten (gemalen komijn)
zwarte peper en eventueel zout naar smaak toevoegen
sesamolie of olijfolie en eventueel een scheutje water om een smeuïge massa te krijgen.

Spoel de kikkererwten af in een zeef en laat uitlekken.
Meng alle ingrediënten tot een gladde massa met een staafmixer of in een keukenmachine.
Proef even en voeg naar smaak kruiden toe.

Je kunt dit prima invriezen als je wat teveel hebt.

Het bovenstaande recept is een basisrecept.
Als variatie is het lekker om eens wat paprikapoeder of kerriepoeder toe te voegen.
Gekookte rode biet, wortel of zoete aardappel als extra ingrediënt geeft niet alleen een mooie kleur, maar ook een aparte zoetige smaak. 
In plaats van tahin of pindakaas kun je ook gewoon een paar pinda’s toevoegen of wat zonnebloempitten.

Heerlijk op een boterham, op toast of met rauwkost.