Gewichtsconsulent? Eten jullie dan wel eens iets lekkers?

Deze vraag wordt regelmatig gesteld.
En het antwoord is JA! Eigenlijk eten wij alleen maar dingen die we lekker vinden.
Wat nou iets lekkers is, daar valt natuurlijk over te discussiëren. Vaak wordt het in verband gebracht met koek, gebak, snoep en snacks.
Ook dat eten wij wel eens, maar niet dagelijks, en ook niet wekelijks. Gewoon, omdat er nog zoveel andere dingen zijn om van te genieten dat we minder behoefte hebben aan snoep en snacks.
Wij genieten van
volkoren pasta met broccoli, tonijn en tomaten over het algemeen meer dan van patat met een kroket.

Zelfgebakken olijvenmuffin met simpel, maar gezond beleg van kaas, ei, tomaat basilicum.

Minder snoepen en snacken is iets anders dan minder eten. Door ervoor te zorgen dat je maaltijden en tussendoortjes  echt lekker zijn zal je minder behoefte hebben aan ongezonde snacks. Waarom zou je op een stengel bleekselderij of wortel knagen als je dat niet lekker vindt? Dan is de kans groot dat je toch zwicht voor een ongezonde snack. Maar als je diezelfde rauwkost dipt in wat zelfgemaakte hummus dan smaakt ie gegarandeerd heel anders!
Zet in plaats van chips en borrelnoten eens wat ongezouten noten, olijven, rauwkost als komkommer en paprika op tafel.
Of maak stokjes van mozzarella, tomaat en een blaadje basilicum.
Als je dit vaker eet zul je waarschijnlijk merken dat als je later weer eens chips eet, dat je dat behoorlijk zout vindt smaken.

Ook zoete smaken kun je jezelf afwennen door langzaam aan te minderen met suiker. Doe wat minder suiker in je koffie, thee, yoghurt of waar dan ook in. Vul je frisdrank aan met water. 
Jaren geleden proefde ik voor het eerst extra pure chocolade van 70% cacao. Toen was dat nog helemaal niet zoveel te koop als nu, en ik hield sowieso meer van melkchocola dan van puur. 
Ik vond het echt helemaal niet lekker!
Toch, omdat ik geleidelijk aan minder zoet ben gaan gebruiken, gaat mijn voorkeur nu uit naar extra pure chocola.
En, net als met noten, olijven en andere meer natuurlijke snacks, je eet hier minder van omdat ze meer vullen en minder zoet of zout bevatten dan gefabriceerde snacks.

Voor het maken van deeg of beslag gebruik ik altijd volkorenmeel in plaats van bloem, of een mengsel van 2/3 volkorenmeel en 1/3 bloem. 
Zo krijg je meer voedingsvezels binnen en de suikers worden minder snel opgenomen. Dit geeft meer verzadiging en je zult minder snel weer trek krijgen.

Dit zijn een maar een paar voorbeelden van hoe het ook kan. Door een paar kleine veranderingen in je eetpatroon kun je al veel resultaat boeken. Zo ontdek je dat gezond eten ook zeker lekker is!

 

Geef een reactie