Bananenbrood
Vandaag, woensdag 23 februari, is het Bananenbrood Dag!
Dus dat is een prima reden om er 1 te bakken toch? Uiteraard kan je dit morgen of overmorgen of volgende week ook prima maken, maar ik deed het vanmiddag.Lekker als tussendoor, of bij ontbijt of lunch. Eigenlijk is het meer cake, maar wat geeft het. Je kunt hem zo ongezond of juist gezond maken als je zelf maar wil. Want in bananen zit voldoende suiker van zichzelf om het geheel een zoete smaak te geven. En omdat ik er ook nog wortel door heb gedaan is het echt wel zoet genoeg en hoef je geen suiker toe te voegen. Die wortels bedacht ik pas op het laatst, want het past goed bij de smaak, de oranje stukjes zien er leuk uit en ik had toch voldoende wortels liggen.
Daarbij heb ik havermout en volkoren tarwemeel gebruikt, dat bevat meer voedingsstoffen en vezels dan gewoon witte bloem. Vezels zorgen voor verzadiging, voor een goede stoelgang en helpen cholesterol uit te scheiden. Vezels zitten in volkoren producten en in groente en fruit, ik noem het nog maar een keer.
Er zijn heel veel verschillende recepten van bananenbrood te vinden, maar op deze manier heb ik het vandaag gebakken:
Verwarm de oven op 180 graden
Snijd 4 extra rijpe bananen in stukjes en mix dit in een kom met 4 eieren en een snufje zout. Voeg eventueel een theelepel vanille- of amandelextract toe. Voeg 2 fijngeraspte wortels, 100 gram volkoren tarwemeel en 100 gram havermeel en 2 theelepels bakpoeder en een handje gehakte noten en pitten toe.
Meng alles goed door elkaar, giet in een ingevet cakeblik en bak ongeveer 50 minuten.
- Havermeel kun je zelf maken door havermout in de keukenmachine te vermalen tot meel.
- Dit beslag kun je ook gebruiken in een muffinvorm, bak ze dan wat korter, ongeveer 20-25 minuten.
- Je kunt ook kiezen voor 1 soort meel i.p.v. 2, en uiteraard elke meelsoort die je voorkeur heeft.
- Dit is een basisrecept, je kunt nog extra smaak toevoegen in de vorm van gedroogd fruit, kokos, kaneel of chocola of wat je maar wil.
- Omdat ik geen extra suiker heb toegevoegd is de cake minder lang houdbaar. Wil je er meer dan 2 dagen van genieten dan kun je het beste een aantal plakken invriezen.