Voeding of vulling?

Ik richt me op lekker, gezond en betaalbaar eten met recepten die iedereen kan maken. Calorieën (afgekort als kcal) tellen om een dagmenu samen te stellen hoeft van mij niet, maar ik weet wel wat er in verschillende producten zit om te weten wat je wel/niet onbeperkt kunt eten.

Voorbeeld:

Tabel Betties Voedingslijn

Uitleg
De amandelen bevatten meer vet en dus meer kcal, want 1 gram vet is nou eenmaal 9 kcal. Maar van dat vet is bij de chips een groter gedeelte verzadigd vet, en bevatten de amandelen meer vezels en plantaardige eiwitten, dus een hogere voedingswaarde, en veel minder koolhydraten.
De Japanse mix bevat minder dan 1 gram vet, maar bestaat wel bijna geheel uit koolhydraten.
Verder bevatten de amandelen veel goede vetten en vitamine E, wat o.a goed is voor een mooie huid en voor gezond haar. Daarnaast geeft vitamine E ondersteuning aan de hormoonbalans en het immuunsysteem. En dit zijn maar een paar van de vele functies van dit belangrijke vitamine!
Verder zijn noten een goede bron voor plantaardige eiwitten, calcium en magnesium. Calcium is o.a nodig voor de opbouw en het in stand houden van skelet en gebit. Ook is het belangrijk voor de stolling van het bloed, de regulering van de bloeddruk en voor een goede werking van zenuwen en spieren en dat het bloed meer zuurstof naar de cellen brengt.
Magnesium is een heel belangrijk mineraal voor de energiestofwisseling én het zorgt voor een goede calciumstofwisseling. Vitaminen B1 en B6 werken niet zonder magnesium.

Conclusie
Minder calorieën of minder vet is dus niet automatisch gezonder!

Een handje noten per dag is een prima tussendoortje waar je lichaam echt iets aan heeft. Het zit vol goede voedingsstoffen en vult prima. Je kunt er dan weer even tegenaan. Omdat ze wel veel calorieën bevatten is het beter om ze niet onbeperkt te eten. Maar als je bijvoorbeeld geen vlees eet zou je wat meer noten kunnen eten omdat het een prima bron van plantaardige eiwitten is.

Een handvol chips is lekker, maar het doet niks voor je lichaam.
Tuurlijk wil je soms gewoon lekker, zout, vet en veel! En daar is ook niks mis mee.
Maar als je op je gezondheid en gewicht wil letten is het verstandig om na te denken over je keuzes.

– Snoep/snack je alleen in het weekend? Als je dat vrijdag, zaterdag, en zondag onbeperkt doet, zijn dat toch alweer 3 dagen..
– Maak je vrijdag een keuze door bijv 1 zak chips te kopen en ie te verdelen over het weekend, of haal je zaterdag weer nieuwe voorraad omdat alles op vrijdagavond is opgegaan?
Of misschien verdeel je die zak chips of die reep wel gewoon over een hele week, zodat het gewoon een kleine dagelijkse traktatie is.
Zoek de manier die bij jou past, en maak een verschil tussen voeding en traktatie.

Heeft u vragen?
Ik kan nog pagina’s vullen over welke functies deze vitaminen en mineralen nog meer hebben, en in welke voeding ze nog meer in voorkomen dan alleen amandelen. Of wat een tekort aan voedingsstoffen kan doen.
Wie vragen heeft, stel ze gerust, bijvoorbeeld via mijn Facebookpagina, of neem contact met me op.