Nationale pindakaasdag
Vanaf 2017 vieren we op deze dag, 24 januari, in Nederland Nationale Pindakaasdag.
In Amerika vieren ze dit al langer, maar pindakaas komt, volgens Wikipedia, uit Montreal, dus uit Canada. Daar werd het in 1884 ontwikkeld door Marcellus Edson. Het was een bijproduct van pindaolie, ook wel Arachideolie.
Pas in 1948 werd in Nederland op de markt gebracht door de gebroeders Emmanuel en Georges Calvé. Boter was al een merknaam, en volgens de Nederlandse Boterwet mag een product waarin geen zuivel wordt verwerkt geen boter worden genoemd, dus de naam Pindaboter mocht niet, vandaar Pindakaas.
Populair broodbeleg, ook prima te gebruiken als basis voor pindasaus, dan vermeng je het met wat water, melk, of kokosmelk, rode peper of een beetje sambal voor wat pittigheid, een kneepje limoen voor een zuurtje en een drupje sojasaus voor een wat zoutere smaak.
Pindakaas bevat veel gezonde vetten, eiwitten, vitamine B1 en B3 en vitamine E.
Bij de pindakaaswinkel kun je echt allerlei smaken vinden, met knoflook en allerlei kruiden, uiteraard met karamel zeezout en ga zo maar door. Ik hou het liever op de naturel versie en voeg dan soms zelf extra smaak toe.
Voor een zoet accent: Smeer een broodje pindakaas en leg er een paar plakjes banaan op, of een paar rozijnen.
Hartig broodje? Smeer een broodje met pindakaas en leg er een plak kipfilet en wat sla of komkommer op.
Ook lekker met plakjes gekookt ei.
Als je de boter weglaat wanneer je pindakaas op je brood doet krijg je niet teveel vet tegelijk binnen.
Ik maak het eigenlijk al heel lang zelf, gewoon door een zakje pinda’s in de keukenmachine te laten draaien met een snufje zout en een heel klein scheutje olie als het te dik is, binnen 3 minuten klaar! Zonder zout en olie kan natuurlijk ook. Soms geef ik het wat pit met een snufje chilipeper, maar je kunt ook op je broodje gewoon wat sambal toevoegen natuurlijk. Dan is je pot gewoon je basis.
Het idee om het pindakaas zelf te maken bestaat natuurlijk al heel lang, maar ik deed het voor het eerst n.a.v. het boek Meiden van de markt, van Margreet en Reina Crispijn. 1 van de hoofdpersonen werkt in een notenkraam en daar werd ter plekke pindakaas gemaakt, verkocht in potjes die gemaakt werden door een pottenbakster met een kraam op diezelfde markt.
Eet jij graag pindakaas? En koop je het dan gewoon in de supermarkt, in de speciale pindakaaswinkels, of maak je het zelf?