Lekker lunchen met wortel en makreel
In de koelkast lag nog een eenzame wortel waar ik nog geen bestemming voor had gevonden. Ook vond ik nog een blikje makreel in de voorraad. En wortel en vis gaan over het algemeen goed samen. Meestal koop ik een hele makreel, maar af en toe is een blikje dat alleen hoeft uit te lekken ook handig, zoals vandaag.
1 keer per week vette vis eten is niet alleen heel lekker, maar ook nog eens een heel gezonde gewoonte. Doen dus!
Vette vis zoals makreel, haring, zalm, sardientjes en forel bevat vetzuren die goed zijn voor onze ogen, hersenen en hart en bloedvaten. Het is ook rijk aan eiwitten, vitamine D en jodium. En jodium hebben we nodig om onze schildklier goed te laten werken..
Reden genoeg om wekelijks een portie vette vis te eten dus. En dat kan gemakkelijk met dit simpele recept.
Dus van die ene wortel maakte ik een simpele wortelsalade, legde dat op een broodje en verdeelde de makreel erover. Daar gingen nog een paar stukjes augurk op en een paar plukjes peterselie en klaar.
Een smaakvol (eigen gebakken) broodje met een portie vette vis en heerlijke rauwkost.
Als je liever zo’n heerlijke gerookte makreel van de visboer hebt, dan is dat natuurlijk minstens zo lekker!
Voor 2 volkoren broodjes van ongeveer 50 gram per stuk
1 blikje makreel, ongeveer 125 gram
1 wortel van ongeveer 250 gram
1 halve eetlepel mayonaise
2 eetlepels yoghurt
1 theelepel mosterd
Een klein scheutje appelazijn
zout, peper
1 augurk, fijngesneden
Paar toefjes peterselie
Laat de makreel uitlekken in een zeef.
Rasp of snij de wortel fijn en doe in een kom. Voeg de mayonaise, yoghurt en andere ingrediënten toe en meng goed door elkaar. Proef en kijk of je bijvoorbeeld nog meer peper wilt toevoegen. Wat dille zou ook prima passen.
Snij de broodjes open en leg op elk bord 2 helften.
Leg op elke helft van de broodjes wat salade en verdeel daarover de makreel.
Hierop leg je wat augurk en een paar toefjes peterselie.
Als je nog wat wortelsalade over hebt, leg je dat naast je broodje.
Eet smakelijk!
Variatietip: Behalve bij een andere vissoort is deze wortelsalade ook lekker in combinatie met kipfilet.