Je eigen volkorenbroodjes bakken
Al een aantal jaren geleden zijn we begonnen om ons eigen brood te bakken.
Gewoon omdat het leuk is om te doen, en ook heel erg lekker!
Daarnaast is het fijn om te weten wat je eet, dus wat er in het deeg gaat.
Brood bakken met een broodbakmachine geeft vast een heel mooi resultaat maar wij vinden het leuk om zelf met de hand te kneden en gewoon in de oven af te bakken.
Sommige mensen bakken brood met minder gist en laten het dan langer rijzen. Daar speel ik ook weleens wat mee en kun je natuurlijk op den duur zelf wat mee uitproberen. Voor nu eerst mijn basisrecept.
Voor 14 broodjes
500 gram volkoren spelt of tarwemeel
200 ml warm water
100 ml melk
7 gram zout
7 gram droge gist of 21 gram verse gist
1 gram suiker (minder dan halve theelepel, om de gist te activeren.
4 eetlepels olijfolie (40 ml)
Doe gist en een paar korrels suiker in een kom.
Giet de melk bij het warme water in een kan en giet dit mengsel al roerende bij gist en suiker. Laat even staan tot het een beetje schuimig wordt.
Let op dat melk en water niet heter zijn dan 42 graden, als je het met de gist mengt. Warmer dan 42 graden zorgt ervoor dat de gist zijn werking verliest en dan rijst het deeg niet.
Meng het meel met het zout in een grote beslagkom.
Maak een kuiltje in het meel en giet de olijfolie erin.
Voeg het gistpapje toe en meng alles door elkaar met een pannenlikker of met je handen.
Ik meng het in de kom met een pannenlikker tot een dikke klomp deeg, strooi wat meel op het aanrechtblad, stort het deeg op het aanrecht en ga het dan pas met mijn handen kneden.
Hou wat lauw water en meel bij de hand zodat je kunt toevoegen als het deeg te nat of juist te plakkerig is.
Vaak voeg ik geleidelijk met een eetlepel nog wat water toe om het deeg soepeler te maken. Ik druk dan een kuil in het deeg waar ik een lepel water doe. Het deeg vouw ik dan als het ware om het water heen en kneed dan verder zodat het water zich makkelijk verdeelt. Het wordt even plakkerig, maar voordat je direct naar extra meel grijpt moet je vaak even blijven doorkneden tot het water goed is opgenomen.
Kneed minimaal 10 minuten, tot je een soepel en elastisch deeg hebt.
Het moet zeker niet te droog zijn! Eigenlijk moet het zo vochtig zijn dat het geheel net niet aan je handen blijft kleven.
Na het kneden sla ik nog een keer of 20 met het deeg op het werkblad om het extra soepel te maken.
Laat een uur rijzen op een warme plek, bijv. op de verwarming met een vochtige doek over de kom. Op een zonnige, tochtvrije plek werkt ook goed.
Na een uur is het deeg als het goed is flink gerezen.
Ik verdeel het deeg dan in bolletjes die ik vervolgens uitrol tot ovale of ronde broodjes.
Ik maak elk bolletje 60 gram. Door het rijzen en het bakken trekt er vocht uit het deeg waardoor een broodje na het bakken ongeveer 50 gram is. Let erop dat de broodjes bij de randen niet te dun worden uitgerold, anders zijn ze na het bakken te plat om open te snijden.
Leg elk broodje op een bakplaat waar een vel bakpapier over ligt.
Op mijn grote bakplaat gaan 8 broodjes, op de kleine 6 stuks.
Dek de broodjes weer af met een vochtige doek en laat weer een uur rijzen.
Om te voorkomen dat het deeg aan de doek plakt zet ik vaak wat kleine glazen of eierdopjes op het bakpapier tussen de broodjes waar de doek dan op ligt. Het deeg blijft eronder.
Bak de broodjes vervolgens in het midden van de oven 12 tot 15 minuten af op 200 graden.
Na het bakken zijn ze meestal iets hoger dan een pitabroodje. Je kunt ze dan gemakkelijk opensnijden en beleggen naar keuze.
Na het bakken en afkoelen vries ik de broodjes los van elkaar in een grote katoenen broodzak in.
Per dag pak ik wat nodig heb en ontdooi ze eventueel in het broodrooster.
Eventuele extra’s ter decoratie, maar kun je ook gerust weglaten:
*Door het deeg in te kerven met een mes kun je wat figuurtjes in het brood maken. Doe dit na de 2e rijstijd, vlak voor het de oven ingaat.
*Leg na de 2e rijstijd wat pitten of zaden (pompoen/zonnebloempitten, sesam/maanzaad) op het brood en bestrijk met een beetje water.
*Wil je liever 1 groot brood bakken?
Rol dan na de 1e rijs je deeg met een deegroller uit op je werkblad. Vouw aan 2 kanten het deeg naar binnen en rol op tot een langwerpige rol. Leg dit met de naad naar beneden op een bakplaat of in een ingevet bakblik voor brood of cake. Laat afgedekt met een vochtige doek weer een uur rijzen en bak in het midden van de oven 30 tot 40 minuten op 200 graden.
Controleer na 30 minuten of het brood gaar is. Je haalt het uit het bakblik, draait het brood om en klopt er voorzichtig op. Als het hol klinkt is het brood gaar. Anders nog even weer terug in de oven.
Om mooie plakken te kunnen snijden laat je het brood helemaal afkoelen.
Als je af en toe een keer zelf brood bakt, kun je gewoon jodiumzout gebruiken.
Besluit je om voortaan altijd je brood zelf te bakken? Dan zou je bakkerszout kunnen kopen omdat dit extra jodium bevat. Jodium is een belangrijk mineraal voor een goed werkende schildklier. Bakkerszout is te koop bij sommige molens waar ze meel verkopen of te bestellen op internet.