Veel voor weinig of alleen een beetje van iets wat je echt heel lekker vindt?

Paaseitjes bijvoorbeeld, ze liggen alweer wekenlang volop in alle smaken in de winkels. Met simpele blauwe of rode zilverpapiertjes in grootverpakking of in prachtige, soms chique verpakking.
Maar in 1 zo’n klein paaseitje zitten toch gemiddeld al 39 calorieën. Dat lijkt misschien weinig, maar je eet al snel meer dan 1, en dan tikt het wel aan. En om 1 paaseitje te verbranden zou je qua beweging 7 minuten moeten wandelen, 2 minuten hardlopen of 6 minuten fietsen.

Als ze in het zicht liggen eet je er vaak meer van. Bewaar ze dus liever op een plek waar je niet meerdere keren per dag hoeft te zijn. Zo kom je minder in de verleiding.
Dit geldt overigens niet alleen voor paaseitjes maar voor alle snoep en snacks.
Het is vaak verleidelijk om een grote verpakking te kopen, want voordeliger en daar kan je langer mee doen… denk je.
Maar met een grote verpakking eet je vaak meer en sneller. Die verpakking die voor meerdere dagen was bedoeld kan dan zomaar in een avond op zijn.

Als je daarvoor in de plaats een kleinere verpakking koopt met iets wat je echt heel lekker vindt, dan geniet je bewuster dan de veel-voor-weinig-familieverpakking.
Je weet dan dat je het daar mee moet doen en eet langzamer en bewuster.

Pure chocola bijvoorbeeld heeft een rijkere smaak dan melkchocolade. Je moet ervan houden, maar het is ook een kwestie van wennen en uitproberen. Chocola met 70% of meer aan cacao eet je over het algemeen minder van dan van een reep melkchocolade, die meer suiker bevat.
Met behulp van de Nevo tabel heb ik even de voedingswaarde van een paar soorten chocolade in een tabel gezet.
Zoals je ziet zit er ook in melkchocolade zonder toegevoegde suiker toch nog veel natuurlijke suiker, de mono en disarcchariden.

Bron: www.nevo-online.rivm.nl

Dus kies liever voor iets wat je echt lekker vindt en eet daar minder van, dan iets waar je zonder echt te proeven een grote hoeveelheid gedachteloos van naar binnen werkt.
Dat geldt natuurlijk niet alleen voor snoepen tijdens de paasdagen, maar ook op andere dagen.
Ik wens jullie fijne Paasdagen!

Geef een reactie