Tapenade, voor een zomers gevoel!

Tapenade op een boterham, en dan heerlijk buiten opeten, daarvan krijg ik nou echt een zomers gevoel!

Oke, ik lust ook best tapenade in de winter als ik binnen zit met de kachel aan, maar als ik het buiten eet op een lekker stuk brood krijg ik zomaar heel gemakkelijk een vakantiegevoel.

Het is in allerlei smaken te koop, maar zelf maken is ook heel gemakkelijk, en dan kun je zelf bepalen wat je erin doet. Kant en klaar bevat vaak wel erg veel zout, en ook suiker en andere zaken die in mijn ogen niet nodig zijn om dit gerecht lekker klaar te maken.
Het is een beetje gokken met hoeveelheden, maar eigenlijk is mijn versie gewoon een mengsel van in stukjes gesneden tomaat, zwarte olijven, 1 knoflookteentje, zongedroogde tomaat, olijfolie, gerookte paprikapoeder, verse basilicum en een paar zonnebloempitten en pompoenpitten.
Dit alles gooi je samen in een keukenmachine en laat draaien tot een smeuïge pasta. Proef even om te controleren of er nog zout, peper of bijvoorbeeld olijfolie bij moet.

Omdat ik een paar dingen wou opmaken heb ik 2 vleestomaten gebruikt en een paar zongedroogde tomaten zonder olie, maar je kunt natuurlijk ook minder tomaat en meer olijven gebruiken. Verder kun je nog variëren door er bijvoorbeeld rode paprika, geraspte kaas, ansjovis of tonijn door te doen en walnoot of pijnboompitten gaan ook prima.

Heerlijk om je brood mee te besmeren als variant op boter met nog een plakje kaas erop, of op een toastje met een glas wijn.

En wat ook erg handig is: Als je teveel hebt gemaakt kun je het prima invriezen om later nog een keer van te genieten!

Geef een reactie