“Alles wat ongezond is is lekker en alles wat gezond is is vies!”

Deze toch wel wat kortzichtige, zwart-witte en simplistische uitspraak hoorde ik vanmiddag op de vrijmarkt uit de mond van een behoorlijk gezette dame.
Ja, verklaarde ze haar uitspraak ook nog eens, ‘ik lust elke dag wel patat en al die tomaat en komkommer, daar vind ik niks aan!’

Even tevoren hoorde ik haar tegen iemand zeggen: Bij mij gaat het allemaal rond mijn middel zitten. Dus ik vroeg haar:
“Kan ik u misschien helpen mevrouw? Ik ben namelijk voedings- en gewichtsconsulente.”

Toen antwoordde ze dus met bovenstaande uitspraak, en vervolgde met een verhaal over diabetes en nog een paar medische zaken. Daardoor wist ik dat het niet mijn afdeling was, maar dat ze naar een diëtist zou moeten als ze serieus hulp zou willen.

Om terug te komen op haar uitspraak; ik probeerde haar nog even enthousiast te krijgen door te zeggen dat er zoveel meer is dan patat, komkommer en tomaat en dat je veel dingen ook lekkerder kunt maken door middel van kruiden e.d.
Maar nee, mevrouw was niet van haar standpunt af te krijgen. En de hele familie was zo, allemaal aan de stevige kant en allemaal hielden ze van snoep en snacks. Dus er was niks aan te veranderen.

Wat jammer toch dat sommige mensen totaal niet openstaan voor ook maar enige verandering!
Je hoeft ook niet je patatje voor altijd en eeuwig af te zweren maar er is zoveel meer dan dat.
En waarom zou je niet gewoon eens wat proberen? Laat jezelf eens verrassen en maak eens een andere keuze.
Vreemd toch dat mensen niet openstaan voor een onbekende groente of fruitsoort, andere bereiding of iets onbekends op gebied van vlees/vis/vegetarisch, maar als er een nieuwe soort chips of snack is: Oooh, dat gaan we gelijk eens uitproberen!

Gelukkig heb ik toch al wel heel wat mensen kunnen laten inzien dat gezonde dingen ook vooral erg lekker zijn, en dat er heel veel goede keuzes zijn die niet moeilijk en duur zijn.
Het is alleen even anders leren denken, en dat moet je ook willen.

Vanmiddag had ik bijvoorbeeld een heerlijke lunch gemaakt. Ja ja mevrouw, het was inderdaad ook met tomaat en komkommer en een volkoren boterham, maar dan wel gecombineerd met asperges, gekookt ei en forel, en reken maar dat dat lekker was!

Geef een reactie