‘Zo’n broodkapje is toch gewoon prullenbak-waardig?’
Dat heb ik regelmatig horen zeggen en het is ook geen halszaak natuurlijk, maar eigenlijk vind ik het helemaal geen probleem om een keer een kapje brood te eten, of ik doe het in het broodrooster. Heerlijk toch, zo’n warm broodje met een beetje pesto en kaas, of roomboter en (zelfgemaakte) jam,!
Voedselverspilling vinden we echt zonde, en we proberen dat thuis ook zo goed mogelijk te voorkomen. Eten is pas prullenbak-waardig als het echt bedorven is en dat is heel goed tegen te gaan.
Ook al zijn we niet zulke planners en houden we van spontane acties, toch denken na over de inkopen, de hoeveelheid en wat de planning is voor de komende dagen. Eten we wel of niet thuis, zijn er afspraken aan het eind van een middag of begin van een avond waardoor ingrediënten voor een snel te bereiden maaltijd gewenst zijn?
Bijkomend voordeel voor ons is dat we alle winkels binnen een straal van zo’n 800 meter hebben en we allebei thuis werken. Enorme voorraden van alles zijn niet nodig want er is altijd wel een mogelijkheid om snel even naar een winkel te lopen of te fietsen.
Vlees wordt na aankoop in porties voor 2 ingevroren, eventuele restjes van het avondeten verwerken we de volgende dag in een omelet of soep voor de lunch. Brood pakken we per maaltijd uit de vriezer, én, zeker niet onbelangrijk: We wegen de ingrediënten af zodat we zelden teveel koken.
Tomatenpuree, eiwitten, ansjovis wijn of kokosmelk, zelfgemaakt deeg, pesto en smeersels als hummus of tapenade laten zich prima invriezen als daar restjes van overblijven. Als je alles maar luchtdicht invriest.
En wist je trouwens dat je tomatenpuree ook in een handige tube kunt kopen? Ideaal, omdat zelfs zo’n klein blikje soms nog teveel is.
Om terug te komen op het brood; kapjes zijn in mijn ogen dus prima te eten, maar je kunt er ook paneermeel van maken!
Laat het brood een paar dagen in een mandje of op een bord liggen, zodat het goed hard kan worden. Wanneer al het vocht eruit is en het net zo knapperig is als een cracker dan breek je het in kleine stukjes en maalt het in de keukenmachine tot paneermeel. Als je het maakt van lekker volkorenbrood is het ook nog eens smaakvoller en voedzamer dan gewoon standaard paneermeel.
In een luchtdicht bakje is het zeker een maand houdbaar op een koele droge plaats.