Vegetarische ovenschotel van broccoli, paddenstoelen, ei, kaas

Bij de Week zonder vlees horen natuurlijk ook vegetarische recepten.
Ik maakte van de week deze heerlijke ovenschotel die echt heel gemakkelijk te maken is.

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Ik had nog een kleine broccoli en heb daarbij 2 afgeprijsde bakjes paddenstoelen gekocht. Er lagen nog een klein stukje Bleu d’Auvergne, een paar blokjes schapenkaas en een restje Le Marcaire in de koelkast. Zo kon ik dat mooi opmaken, maar je kunt er ook gewoon je eigen (Hollandse) kaas door doen. Net wat je hebt, en waar je van houdt. Verschillende soorten kaas samen geven extra smaak.
Reken 1 ei per persoon wat je losklopt met 4 lepels kwark.
In ons geval kwam ik op 2 eieren en 8 flinke lepels kwark. Voeg wat peper, zout, rozemarijn en tijm toe en een beetje geraspte kaas.
Schil aardappelen en snijd ze in plakjes.
Snijd de steel en de roosjes van de broccoli klein.
Was de broccoli en doe in een zeef of stoommandje met de stukjes steel onderin.
Breng de aardappelen aan de kook met water en zet het stoommandje/de zeef met de broccoli er bovenop.
Zo laat je de aardappelschijfjes een paar minuten koken en tegelijkertijd stoomt de broccoli ook gaar.
Hak een paar teentjes knoflook en snijd de paddenstoelen/champignons naar keuze in niet te kleine stukken en bak ze heel kort in wat olijfolie.

Zet een met olijfolie ingevette ovenschaal klaar.
Doe onderin de gekookte aardappelschijfjes en schep daarop het paddenstoelenmengsel. Eventueel kun je nog een handje gehakte noten en/of pitten en zaden toevoegen. Dat geeft nog meer smaak en een lekkere bite.
Daar bovenop leg je de broccoli en vervolgens de stukjes kaas.
Dit geheel overgiet je met het ei/kwarkmengsel, eventueel nog een beetje geraspte kaas en zet je in de oven op de laagste richel.
Zet de oven nu van 200 naar 180 graden en laat ongeveer een half uur bakken.

Dit kan eigenlijk met allerlei soorten groente en kaas en noten, pitten en zaden,  dus leef je lekker uit met wat je hebt en wat je lekker vindt.
Kijk voor de hoeveelheden gewoon naar wat je nodig hebt voor het aantal personen waar je voor kookt. Om het wat lichter en gezonder te maken zorg je ervoor dat je in het geheel meer groente dan aardappels gebruikt.

In plaats van aardappels zou je hier ook een simpele risotto bij kunnen eten, of een volkorenpasta wat je op smaak brengt met in olijfolie gebakken ui, knoflook en Italiaanse kruiden.
Of een laag gekookte pasta in de schaal toevoegen.

 

Geef een reactie