Praat jij met je kind over voeding?

Vandaag had ik in de supermarkt een leuk gesprek met een kleuter over de boodschappen in mijn winkelkarretje. Een aantal producten werden spontaan benoemd en dat deed ze best goed. Wortel, bloemkool en eieren waren bekend en dat ze een courgette aanzag voor komkommer snap ik op die leeftijd.
In sommige supermarkten zitten er jongeren achter de kassa die niet het verschil weten tussen andijvie of ijsbergsla en ook bij knolselderij en koolraap krijg ik regelmatig de vraag: Wat is dit??

In de gangpaden hoor ik wel: ‘Zoek jij maar even chips uit,’ of ‘pak jij een fles cola?’
Niks mis mee als dat af en toe wordt gebruikt in het weekend, maar waarom zou je je kind dan ook niet betrekken bij het pakken van echt eten? Een kind wat nog niet kan lezen kan natuurlijk niet alles pakken en ze kunnen niet overal bij, maar groente en fruit kan je best samen proberen om mee te beginnen.
En als ze chips en snoep kunnen herkennen, (jajaja, door die opvallende verpakking) waarom zou je ze dan niet kunnen leren wat het verschil is tussen een zak linzen of kikkererwten, of verschillende soorten zuivel?
Door kinderen te betrekken bij de boodschappen en het koken raken ze geïnteresseerd en zijn ze trots als ze iets zelf hebben gemaakt.

Betrek jij je kind bij het kopen en bereiden van eten?

 

Geef een reactie