foto koolbiefstuk

Koolhydraatarm recept met biefstuk en spitskool

Gisteren een heerlijk snel eenpansgerecht gemaakt, met biefstuk en lekker veel groente. Veel smaak en weinig koolhydraten! 🙂

Snijd een spitskool in kleine reepjes, hak uien, een cm verse gember (of gemberpoeder/djahe) en knoflook fijn, en snijd een paar wortels en wat champignons in plakjes. Kneus een stengel citroengras of gebruik gemalen citroengras/sereh.
De biefstuk snijd je in kleine blokjes. Leg een stuk aluminiumfolie klaar.

Ik heb een theelepel kokosolie in een wok verhit en de biefstuk op hoog vuur rondom bruin gebakken. Vervolgens heb ik een klein scheutje lichte en donkere sojasaus toegevoegd, nog weer omgeschept, het vlees uit de pan gehaald en (met eventueel vocht en al) op het aluminiumfolie gelegd en dichtgevouwen om het warm te houden.

In dezelfde pan roerbak je de groente. Misschien moet je eerst weer een lepeltje kokosolie of andere bakolie verhitten. Bak eerst de wortel met een gedeelte van de spitskool en de gember en citroengras. Dan voeg je knoflook en ui toe met nog wat kool en als laatste de champignons. Voeg het vlees weer toe en schep nog even door om het weer goed op te warmen.
Breng op smaak met een kneepje limoensap en eventueel nog een klein scheutje sojasaus en wat verse koriander.
Vergeet niet de stengel citroengras te verwijderen want deze is niet eetbaar.

Natuurlijk zou je hier wat rijst of mie bij kunnen eten, maar wij hebben het niet gemist.
Door weinig vlees en veel groente te eten heb je een lichte maaltijd met weinig calorieën.
Zeker als je ook minder rijst, pasta, mie of aardappelen eet, zorg dan dat je wel voldoende in totaal eet
door je groente aan te vullen.
Sommige mensen zijn van mening dat groentes niet vullen, maar dat is een misvatting.
Ze bevatten veel vezels, langzame koolhydraten en vitamines waar je lichaam veel aan heeft.
De vezels in groente en fruit zijn goed voor je darmen, ook als je gevoelige darmen hebt.
Hierdoor wordt je spijsvertering en stoelgang bevorderd.

Als je anders wil gaan eten hoeft dat niet altijd te betekenen dat je minder in totaal moet nemen.
Over een hele dag is 125 gram vlees/vis ei of vleesvervanger zoals bijvoorbeeld tahoe echt genoeg.,
Dus als je bijvoorbeeld bij je lunch al wat vleeswaren hebt gegeten is een stukje vlees van 75-100 gram voldoende.
Qua groente is 250 gram per dag de minimale aanbeveling van de gezondheidsraad, bij Puur Gezond is de
richtlijn 300-400 gram per dag.
Ook dat kun je over een hele dag verspreiden door bijvoorbeeld rauwkost bij je lunch te nemen of een zelfgemaakte groentesoep.
Door via de Puur Gezond methode te eten krijg je meer eiwitten en vezels binnen, en minder koolhydraten wat je gewicht ten goede komt.

Anders gaan eten is anders leren omgaan met eten, maar zeker geen hongeren, en je hoeft ook niks te missen. Je leert anders denken en andere keuzes te maken.
Kan ik je helpen?
Neem dan contact met me op.