Keuzes

Afgelopen woensdag waren wij bij het wokrestaurant in Veendam.
Wij houden van Aziatisch, en van veel keuze, dus dan zit je hier goed.
Want volgens mij moet iedereen hier toch wel iets kunnen vinden naar zijn of haar smaak.
Behalve Aziatisch kun je er ook voor kiezen om gebakken aardappelen, kipdrumsticks, snacks of zelfs appelmoes te nemen, dus dat moet dan wel lukken toch?

Wat me wel verbaast is dat sommige mensen ook daadwerkelijk een bord vol friet en snacks opscheppen. Zelf weten natuurlijk, maar dan zou ik toch eerder kiezen om gewoon naar de snackbar te gaan. Dat vind ik dan toch wat lekkerder omdat het daar vers wordt gebakken en het is ook nog eens goedkoper. Bij de wok wordt het wat langer warm gehouden in schalen, en het is natuurlijk niet hun specialiteit.

Wat me vervolgens opvalt is dat er veel mensen zijn die gewoon echt alleen maar vlees op hun bord scheppen, laten wokken en wat nasi of bami erbij….
Wat is dat toch met al die groentenhaters?
Oké, het kan best zijn dat die mensen de dagen ervoor wel enorme ladingen groente hebben gegeten, maar ik geloof er niks van…
Groente geeft smaak, kleur en een hoop gezondheid zonder dat je daar van aankomt.
(tenzij je die groente laat zwemmen in een enorme lading saus natuurlijk).
Er is zoveel mogelijk, waarom niet wat meer variatie?
Meer variatie zorgt er ook voor dat we meer voedingsstoffen binnenkrijgen.

Als je niet zo’n alleseter bent kan ik me voorstellen dat je in een restaurant liever iets veiligs bestelt, want anders is het ook jammer als je het niet lekker vindt. Al kan een veilig gerecht natuurlijk ook heel anders uitvallen dan je gewend bent.
Het voordeel van een wokrestaurant is toch dat je van alles kunt uitproberen?
En ik vind het juist heel fijn dat je kunt kiezen voor grote porties groente en wat minder deeg en vleesgerechten.
Je kunt overal een beetje van proeven, vind je het niet lekker, dan is er voldoende andere keus. Zo kun je je eigen grenzen verleggen.
Ook toch ideaal om kinderen van alles te laten proeven en ze bekend te maken met allerlei smaken?

Ik snap ook echt niet waarom een kindermenu vaak uit friet en frikandellen bestaat.
Applaus voor de mensen die hun kinderen wel gewoon een normaal menu laten bestellen.
Op vakantie in Italië viel het me trouwens ook op dat (Italiaanse) kinderen gewoon op hun stoel bleven zitten en hetzelfde aten als hun ouders. Niks kindermenu!
Gelukkig lijkt het erop dat restaurants daar wel wat meer op inspelen door gewoon kleinere porties voor kinderen aan te bieden, maar wel dezelfde soort gerechten als volwassenen.

Het is toch een stuk gemakkelijker als je veel dingen gewoon eet, en ook aardiger tegenover de kok als er niet van alles op de rand van het bord wordt geschoven.
Of die kok nou in een restaurant werkt of dat het in je familie of vriendenkring is, dat maakt volgens mij niet zoveel uit.