Veelgestelde vragen aan een gewichtsconsulent:

Als gewichtsconsulente krijg ik veel verschillende vragen over voeding. Daarom bij deze een greep uit de onderwerpen die voorbij komen tijdens consulten, of vragen die mijzelf vaak worden gesteld als mensen horen dat ik gewichtsconsulent ben. Er zijn uiteraard nog veel meer onderwerpen en ze kunnen ook nog veel uitgebreider worden beantwoord, maar dan wordt het wel een heel lang blog.
Heb jijzelf vragen, stel ze gerust via mail of facebook of kom langs in mijn praktijk. Een kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend!Bettie vraagtekens 1

Mag brood nou eigenlijk wel of niet?
Ten eerste bepaal jij natuurlijk zelf of je een bepaald voedingsmiddel wil eten of niet. Mijn advies bij brood eten is om te kiezen voor echt volkorenbrood, want dat is gemaakt van de volle graankorrel van bijvoorbeeld tarwe, rogge of spelt. Hierdoor bevat volkorenbrood meer vezels en die zijn meer verzadigend dan ander brood. Ook hebben vezels een gunstige invloed op je bloedsuikerspiegel, je spijsvertering en cholesterol. Volkorenbrood is niet hetzelfde als bruinbrood of meergranenbrood. Brood van voornamelijk tarwebloem of speltbloem bevat minder vezels en meer snelle suikers. Het is ook niet zo dat donkerder brood gezonder is als lichter brood. Kijk op de verpakking of je brood echt volkoren is, of vraag bij de bakker naar echt volkorenbrood.

Moet je koolhydraatarm eten?
Nee, ik adviseer niet specifiek koolhydraatarm, daarvoor moet je bij een gespecialiseerde diëtist zijn.
Wel adviseer ik mensen die willen afvallen om koolhydraten wat te beperken. Beperk eerst het eten van bijv koek, snoep, frisdrank en chips. Bij je maaltijd kun je koolhydraten beperken dmv van kleine porties brood, pasta en aardappelen te nemen, en de portie groente te verhogen zodat je maaltijd in hoeveelheid niet te klein wordt. Vul je bord voor de helft met groente, een kwart met rijst/pasta/aardappelen en een kwart vlees/vis/vegetarisch.
Ik vind het altijd heel bijzonder als mensen zeggen koolhydraatarm te eten en dus geen volkoren pasta of zilvervliesrijst nemen, maar wel een enorm stuk taart of een hele bak chips. Draai dat liever om denk ik dan.

-Je gebruikt zelf zeker voor alles kokosolie?
Ik gebruik wel eens kokosolie, maar niet vaak. Het meeste gebruik ik olijfolie, arachideolie en een beetje roomboter.

-Eet je wel eens chips/patat/taart/ijs?
Met een verjaardag geniet ik graag van een stuk taart en ook wel eens wat chips. IJs eet ik af en toe in de zomer of soms als ik uit eten ga. Het komt zeker niet wekelijks voorbij in mijn eetpatroon. Patat eet ik nog minder vaak, maar een paar keer per jaar. Ik geniet gewoon meer van een maaltijd met veel smaak en voedingsstoffen. Bijv zilvervliesrijst en volkoren pasta met veel groente en een beetje kip, vlees of vis.

-Dan gebruik je zeker alleen maar die gezonde suikers?
Gezonde suiker bestaat niet. Sommige suikers zoals kokosbloemsuiker bevatten wel iets aan mineralen maar dat is zo weinig dat je dan wel heel veel suiker zou moeten eten. Dan kun je die mineralen beter uit andere voedingsmiddelen halen. Als ik muffins of cake bak met bijvoorbeeld banaan of dadels gebruik ik daarbij geen extra suiker meer omdat het fruit al voldoende suiker bevat om de zoete smaak te geven.

-Gezond eten is toch wel duurder he?
Dat hoeft helemaal niet. Kant en klare en afhaal maaltijden zijn duur, zeker als je met meerdere mensen eet. Zelf snijden, koken en kruiden toevoegen is goedkoper, ook hier zeg ik weer: Niet te grote porties vlees of vis, hou 75-100 gram per persoon aan en eet voldoende groente. Want een kilo vlees is nou eenmaal duurder dan een kilo groente. Ook kun je er voor kiezen om niet dagelijks vlees te eten maar het bijvoorbeeld te vervangen door een portie peulvruchten. Ook daarin zitten veel gezonde vitamines, mineralen en voedingsvezels, en ze zijn goedkoop.
Koop geen dure 1 persoons toetjes maar eet gewoon wat yoghurt of kwark en voeg daar eventueel wat vers fruit aan toe. Sommige mensen kopen iedere week enorm veel frisdrank. Vervang dat eens door gewoon thee en kraanwater en kijk hoeveel dit in je portemonnee scheelt, en ook in calorieën. Als je het lastig vindt om frisdrank te laten staan, bouw dan op je eigen tempo af door water en frisdrank af te wisselen. Ook kun je een half glas sap aanvullen met water. Zo doe je langer met 1 pak en het scheelt de helft suiker.

-Eet je dan altijd alles biologisch?
Wat betreft zuivel kies ik voor biologisch, en met vlees ook vaak. Dat is wat diervriendelijker. Groente en fruit eet ik niet altijd biologisch, dat hangt mede van de prijs af. Ik let wel op dat ik groente en fruit van het seizoen eet, door te kijken naar de groente en fruitkalender op milieucentraal.

-Mag ik nou nooit meer iets lekkers?
Ook hierin beslis jij zelf wat je eet en drinkt. Ik ga je wel leren om gezondere keuzes te maken en van andere dingen te genieten. Ook bespreken we het waarom van bepaalde keuzes, en hoe je die stapsgewijs kunt veranderen.

Geef een reactie