Groente en fruit van het seizoen? Doen! April
De groente en fruitkalender van de maand april, welke soorten zijn er deze maand in het seizoen?
Door met de seizoenen mee te eten spaar je zowel het milieu als je portemonnee! En er is altijd voldoende keuze om gevarieerd te eten. Door veel groente en fruit te eten krijg je veel vezels en vitaminen binnen die je nodig hebt om gezond te blijven.
De aanbevolen norm voor volwassenen is minimaal 250 gram groente en 200 gram fruit per dag.
Dit kunnen 2 stuks fruit zijn, of een mengeling van meerdere soorten door elkaar. Neem dan liever hele stukken fruit ipv geperst sap. Sap bevat meer suiker en minder voedingsvezels. En omdat je met een stuk fruit moet kauwen geeft het meer verzadiging.
Meer groente eten dan 250 gram is natuurlijk ook goed, als je het maar niet laat zwemmen in een groentesaus gemaakt van een zakje waar vaak veel zout, suiker en vet in zit. Maak ze zelf op smaak met kruiden en weinig zout en gebruik bij de bereiding een beetje vet in de vorm van bijvoorbeeld een eetlepel olijfolie of een klein klontje boter.
Vet geeft smaak en verzadiging en de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K worden beter opgenomen in je lichaam.
De aanbeveling van Puur Gezond is 300 tot 400 gram groente per dag.
Dat lijkt misschien heel veel, maar dat kun je heel gemakkelijk halen door het meer te verspreiden over de dag.
Geraspte wortel door je havermoutpap of yoghurt is misschien even wennen maar het is het proberen waard!
Of als je graag ontbijt met brood met kaas of vleeswaren, waarom zou je daar dan geen plakjes rauwkost opleggen?
Een soep of salade of omelet met groente bij de lunch, rauwkost als tussendoortje.
Wat ook erg lekker is om stukjes pompoen, zoete aardappel, pastinaak, knolselderij of koolraap te verwerken in je aardappelpuree.
Teveel eten is natuurlijk niet de bedoeling, maar je kunt wel kijken of je je portie vlees en aardappel/rijst/pasta kunt verkleinen om meer groente te kunnen eten. Als je je bord voor de helft vult met groente heb je nog voor een kwart ruimte voor vlees/vis/kip en voor een kwart aan aardappel/rijst/pasta.